Tevékenységünkkel 2022. 06. 27-től felhagytunk, webshopunk nem fogad megrendeléseket!

Máriahalmon, a fővárostól 28 kilométerre
32 hektárnyi területen gazdálkodunk. A legelőterületek zömében Natura 2000-s természetvédelmi területen fekszenek.


A szabadtartásban, így a Hétforrás Birtokon is a szarvasmarhák várható élettartama 20-30 év, szemben a nagyüzemi tartás 5 évével.

Ezt szakemberek azzal magyarázzák, hogy nem fejjük ki belőlük a tejjel az életerőt. Büszkék vagyunk a nyugdíjas szakosztályunkra, akik együtt legelnek az unokáik unokáival. Már nem adnak tejet, nem ellenek, de jól megérdemelt pihenéssel töltik az idejüket.

Festői szépségű környezetben hoztuk létre családi vállalkozásunkat, a tejfeldolgozó manufaktúránkat.


10


év tapasztalat

2010-ben kezdtünk állatokat tartani,

nem eladás vagy vállalkozás céljából, hanem hobbiként. Szerettük volna megtermelni magunknak a konyhába valót, telepítettünk gyümölcsöst és zöldségeskertet, amit követtek a disznók, tyúkok és tehenek végül pedig passzióból a lovak és bárányok.

 

A tehenek Szt. György napjától Szt. Mihály napjáig és tekintettel a megváltozott klimatikus viszonyokra - még azon is túl- legelőn vannak. A legelőterületek zömében Natura 2000-s természetvédelmi területen fekszenek. A tej az évszaktól a szakaszos legeltetéstől és a csapadéktól függően fogja felidézni a mezei kakukkfű, a csalán és a többi megszámlálhatatlan gyógynövény felismerhető ízét. Télidőben a kaszált széna báláit etetjük, ezenfelül általunk darált búzát és kukoricát kapnak. Az így tartott állataink a fagyban és hóesésben is szívesebben tartózkodnak a szabadban, mint az istálló védelmében.

 

A tehenek mindegyikét elkereszteltük, melyre többé-kevésbé hallgatnak is (Sanyi, Lusti, Táncos…). A tehenek jó esetben egy évben egyszer /átlagosan 285 nap vemhességi idő/ megellenek. A borjat nagyüzemi tartásban rögtön elveszik az anyjától, kisüzemi tartásban 2 hétig hagyják szopni (u.n.: föccstej).

A Hétforrás Birtok azon kevesek közé tartozik, akik az újszülöttet egyáltalán nem választják le az anyjuktól, a növekvő borjú magától áll át szilárd takarmányra. Így kemény két hónapig ugyan nem mi értékesítjük a tehén tejét, hanem a borjú, aki a természet rendje szerint jut hozzá a jussához, nő fel és végül mentálisan és fizikálisan is erősebb lesz, mintha tápon nőne fel.

 
 

És most megyünk a jó tehenekhez.

A videóban Magyarósi Csaba ellátogat birtokunkra.